Predstavljajući juče program centralnog obilježavanja Dana Republike 9. januara ministrima, Vlada Republike Srpske dala je i smjernice za proslavu i građanima. Pored gledanja blagog i uzdržanog televizijskog programa RTRS-a, građanima i građankama preporučuje se i da izvjese zastave i zastavice na najveći zidni otvor objekta.

Stoga je građanima i građankama Banjaluke preporučeno da, ukoliko nemaju kući prigodnu trobojku, svako skine po jednu sa bandera u glavnim banjalučkim saobraćajnicama.

“Razmišljajući kako da riješimo opskrbu zastavama i zastavicama, prvo smo se sjetili da se svi oni koji nemaju obrate Vladi za pomoć. Budući da moramo biti solidarni, i da moramo shvatiti ekonomsku situaciju koja se poboljšava ali idalje nije zadovoljavajuća, predlažemo da svako ko nema skine sebi po jednu zastavicu s bandere. Mi smo okitili pola grada, i shvatili da imamo u rezervi dovoljno za sve koji će slaviti”, rekli su iz Vlade

Na pitanje zašto se građani ne bi mogli obratiti Vladi, i uzeti odmah iz rezerve da se praznična atmosfera grada ne uništava, Vlada je odgovorila da trenutno nije u mogućnosti s ljudskim kapacitetima.

“Naime, mi imamo dovoljno zastavica, i imamo mogućnost da okitimo sve u RS, ali svi zaposleni u Vladi trenutno su veoma zauzeti. Podijeljeni su u tim za EU upitnik, tim za Reformsku agendu i tim za zaduživanja i reprograme kredita. Mi jednostavno nemamo nikog ko je trenutno slobodan da se time bavi, niti možemo tražiti bilo kakvu prekomandu”, rekli su iz Vlade.