Na posljednjoj sjednici Vlade Federacije BiH održanoj 18. jula 2017. razmatrale su se prioritetne nabavke koje će FBIH izvršiti prije nabavke ‘kanadera’, javila je FENA. Na ovaj način Vlada FBiH pokušava da obezbijedi najosnovnije potrebe stanovništva prije nego se okrene neesencijalnim nabavkama poput precijenjenih  specijaliziranih letjelica za potrebe borbe protiv plamenih stihija.

HDZ, u skladu sa svojom pozicijom zaštite Hercegovine i bh. Hrvata već su predložili najbitniju nabavku za dolazeći period. “Ako se već planira pomagati Hercegovini, onda nek se za te pare kupi 50 Audija A6. Treba ljudima za terena da mogu izvještavati, obilazit, za kampanje.” obrazložio je dr. Dragan Čović, lider HDZ-a.

Poslanici drugih političkih opciju listu prioritetnih nabavki su dalje proširili, tako da su se kontroverzni kanaderi našli tek na začelju ove liste.

Predstavnici Saveza za bolju budućnost delegirali su prijedlog da se u dolazećim sedmicama kupi metrička tona kuglica za miševe od najpovoljnijeg dobavljača sa rodbinskim vezama prema klanu Radončić, kako bi se tehnička oprema administrativnih službi FBIH mogla održavati na nivou. Kolege iz Stranke demokratske akcije identificirali su još nekoliko tehničkih detalja koji su ključni za funkcionisanje većeg entiteta BiH, pa će se tako kupiti i svi preostali Floppy diskovi u rezervama IBM-a po spektakularnoj cijeni od 1.20KM po kvadratnom metru diskova.

Jedna od značajnijih investicija koja nakon jučerašnje sjednice predstoji FBiH, a biće provedena u saradnji sa tehnološkim gigantom Tesla, jeste i “Smart City Grude”. U sklopu ovog revolucionarnog projekta razviće se digitalni sistem razmjene informacija za građane i posjetioce ove bh. čaršije, a između ostalog će građani biti u mogućnosti i prijaviti požare uz samo dva klika. Nakon implementacije prototipa, razmatraće se i proširivanje “Smart City” tehnologije na druge zajednice.

Elektronski semafor za šalter službu mjesne zajednice Tepčići, kako bi se lakše obrađivali zahtjevi svih dvanaest stanovnika, kao i godišnja vulkanizacija guma na trotinetima djece svih reonskih načelnika za finansije u FBiH još su neki od mnogobrojnih nabavki prioritiziranih prije kanadera na jučerašnjoj sjednici..