Svaki početak godine rezerviran je za donošenje važnih životnih odluka, ali i pravljenje nekih raspored za narednu godinu. Ove godine Vlada FBiH odlučila je napraviti raspored poskupljenja životnih namirnica koje građani mogu očekivati u novoj godine. Ovaj raspored objavljen je danas na stranici Vlade FBiH, u službenim novinama i oblijepljen je na nekoliko bandera po Sarajevu.

“Mi smo ove godine odlučili da pripremimo naše građane kako bi mogli na vrijeme uštedjeti novac za poskupljenja. U raspored smo tačno naveli kojeg datuma i koja roba će poskupiti tako da poslije ne bude “nismo znali”. Ovim smo također smanjili mogućnost veliki protesta zbog poskupljenja namirnica i tako sebi osigurali mir u toku radnih dana. Raspored je transparentan, ali i konačan tako da niko nema pravo ulaganja nikakve žalbe na to. Tako je odlučeno i ima da građani to poštuju, a mi kao Vlada FBiH imamo slobodu izmjene kad god na padne na pamet”, rekao je Fadil Novalić, premijer FBiH.

Nekoliko zanimljivih namirnica našlo se na spisku onih koje će poskupiti u 2022. godini.

“Pored ulja, brašna, jaja i goriva naravno uvrstili smo tu i neke namirnice poput čokolada kolača i tako tih bez kojih se može, ali teško. Pored toga udarili smo i na penzioner i za ljeto rasporedili poskupljenje svih vrsta lijekova pa čak i Viagre. Za kraj godine ostavili smo poskupljenje petardi i pirotehničkih sredstava. Mislim da smo dobro rasporedili sva poskupljenja i da ćemo na osnovu toga u budžet ugurati nekih sto miliona maraka viška i tako se počastiti novim automobilima ili nekim službenim izletom u egzotične krajeve”, dodao je Novalić.