Obzirom da još uvijek nema zvanične odluke i plana o nabavi vakcina, Vijeće ministara je napravilo rješenja, kako da sačuvaju novac a u isto vrijeme vakcinišu građane. Novi model je ponuđen već danas svim zemljama EU kao i ostalim razvijenim zemljama svijeta.

“Nama je jutros stigla zvanična odluka u Predsjedništvo, u kojoj je usvojen prijedlog Vijeća ministara, a nama dostavljen samo na uvid. Podržali smo ovu inicijativu, jer mislimo da je ovo jedino realni i ekspeditivno rješenje koje možemo kreirati u ovom momentu. Da se ne varamo, vakcine nikada nećemo naručiti, ali barem ćemo na ovaj način imunizirati građane”, ističe član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić.

Građani su ponuđeni u paketima svim zemljama, kako bi testirali nove serije vakcina, kako ne bi dolazilo do grešaka i nuspojava nakon ispostave narudžbe.

Koja god zemlja da ponudi vakcinu, ramena naših građana su spremna. Dakle mi dajemo građane svih spolnih kategorija, starosnih dobi, zdravstvenih stanja, šta god bude trebalo. Jedino što tražimo zauzvrat da se građanima plati put i smještaj, jer nam se ne daje toliki novac na njih, imamo preča posla kada su u pitanju investicije”, govori član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović.

Pored testiranja građana na vakcine, KCUS se također ponudio svim svjetskim kompanijama za proizvodnju respiratora, da ih testiraju na pacijentima ove ustanove. Ukoliko veliki broj njih izgubi život, resporator će se smatrati nekvalitetnim, i biće odbijen sa tržišta. Ukoliko ishod bude suprotan, respirator će dobiti sve potrebne dozvole za dalji plasman na tržištu.