Zavod za statistiku BiH objavio je istraživanje o javnom dugu u BiH i predviđanja zaduženja za 2024. godinu. U izvještaju navode kako će BiH u 2024. osjetiti značajne olakšice i kako će od početka godine napredovati ekonomski, društveno i politički.

Tako je jedna od stavki u istraživanju, posvećena zaduženjima novorođene djece i tehnikama otplaćivanja njihovog duga, izračunala kako će djeca rođena u 2024. godini biti dužna nešto manje od 2000 KM.

‘’Ovo je veliki napredak za BiH. Drago nam je da vidimo pomak i nadamo se kako će se ovaj trend nastaviti i u godinama koje dolaze. Mi ćemo se svakako truditi da i dalje radimo na tome da javnosti prikazujemo ove podatke. Ovaj dug možemo smanjiti, tako što ćemo povećati broj ljudi koji nisu dužni, ili povećati broj djece, pa da se to bolje rasporedi, da svi ponesemo dio tereta.’’ kažu iz Press služe Zavoda.

Iz Zavoda također navode kako bi bilo dobro da roditelji rađaju što više djece, kako bi i sami pomogli da se ovaj dug dodatno smanji. To rasterećuje ekonomiju i sve nas dovodi u bolju situaciju. O strategiji izlaska iz druga u potpunosti govorit će se uskoro na sjednicama vlada entiteta. Na dnevnom redu sjednica za obavezna stavka za razmatranje je: ‘’Zaduženja kod mikrokreditnih organizacija za otplate kredita MMF-u’’