Mark Zuckerberg (33), osnivač Facebooka, u posljednje je vrijeme pod pritiskom javnosti i pravde zbog skandala o privatnosti informacija. On je danas svjedočio pred Američkim Kongresom, čiji su ga članovi ispitivali o legalnosti radnji koje je kao CEO odobravao. Između ostalog, Zuckerberg je bio pitan i o prodaji podataka kompanijama poput Cambridge Analytica, za koje se tvrdi da su se umiješale u politiku i bile direktno odgovorne za izbor Donalda Trumpa kao američkog predsjednika.

“Gospodine Zuckerberg, da li bi vama bilo ugodno sa nama podijeliti s kim ste se sve dopisivali jučer?” -bilo je jedno od prvih pitanja koje je Zuckerbergu postavio Kongres. Sve više vidno nervozan zbog nemogućnosti da se iz cijele situacije izvuče bezbolno, Zuckerberg se počeo pravdati kako je on mlad momak i kako je Facebook pokrenuo kao studentski hobi.

Kada je pak vidio da mu ni to ne prolazi pred časnim sudijama ovog Kongresa, Zuckerberg se prisjetio metode koju je kao dijete znao iskoristiti na tetkama, dajdžama i inima.

Metoda zvana “Imam ogromne slatke oči koje se sjaje i ne bojim se koristiti ih” uključuje blago spuštanje brade i neznatno naginjanje glave udesno, pri čemu se oči povećavaju do te mjere da izgledaju neprirodno, kao i uplašeno, nevino i ucviljeno. Ovu metoda je vrh svoje popularnosti dostigla kada je koristio Mačak u čizmama iz kultnog crtanog filma Shrek.

Da je Zuckerberg metodu zaista i primjenjivao potvrđuje nam i činjenica da je ona element mnogih Facebook i Instagram filtera za lice. Poželite li, stoga, biti mačka, pas, ljepotica ili Kylie Jenner putem Instagram filtera, možete to postati, no neprirodno uvećane oči nećete moći izbjeći. Sa njima, čini se, ovaj mladi poduzetnik ima posebnu vezu. 

Neki izvori tvrde da je Zuckerberg zapravo dao da se za njega izradi poseban filter koji će moći koristiti i u stvarnom životu, a prvi ga je put iskoristio upravo tokom suđenja.