Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, nakon molbe Radio Televizije Crne Gore, zamolio je odlazećeg premijera Mila Đukanovića da, pri razmatranju prijedloga programa Radio Televizije Crne Gore za 2017. godinu podrži prijedlog emitovanja crtanog filma „Maša i Medo“.

„Premijer Đukanović, kao i svi mi, vidimo Crnu Goru na evroatlantskom putu, i podržavamo ulazak Evropsku uniju. Zbog toga mi je potpuno jasno zašto smo uveli sankcije Ruskoj Federaciji. Ali moramo razmišljati i o najmlađima i o dječjem programu. Zbog toga podržavam prijedlog Radio Televizije Crne Gore da u narednu programsku shemu uvrsti i crtani film „Maša i Meda“, imajući u vidu da je to jedan od najkvalitetnijih dječjih programa“, rekao je Vujanović.

Odgovarajući na ovaj prijedlog, crnogorski premijer Milo Đukanović rekao je da se on neće petljati u rad novog mandatara Vlade, niti javnog servisa, ali nije mogao da sakrije tugu zbog nerazumijevanja od strane predsjednika Vujanovića.

„Gospodin Predsjednik i ja znamo se dovoljno dugo i iznenađuje me kako me on poziva da utičem na programsku shemu Radio Televizije Crne Gore. Predsjednik Vujanović zna da ja ne utičem, niti sam ikada uticao, na rad RTCG, stoga mi nije jasno odakle ovo dolazi. Nisam još razgovarao sa njim, ali vjerujem da je riječ o nekoj omaški, i vjerujem da se neće više ponoviti“, rekao je Đukanović.

Naš politički analitičar iz Podgorice, Miloje Vlasović, smatra ovaj događaj uvodom u novi trend odnosa odlazećeg premijera i aktuelnog predsjednika Crne Gore.

„Do sada su Vujanović i Đukanović radili u timu, kao premijer i predsjednik, obez bzira na njihovu stranačku pripadnost ili nepripadnost. Iz tog odnosa nije se dalo naslutiti da se ovakvo što može desiti, a pogotovo ne javno. S druge strane, ne mogu da vjerujem da predsjednik može premijera dovesti u vezu sa uređivanjem programa i sadržaja javnog servisa“, rekao je Vlasović.

Vjerujući da ovo nije nimalo državnički čin crnogorskog predsjednika Vujanovića i da bi dalji nastavak ovakvog ponašanja mogao rezultirati prijevremenim predsjedničkim izborima. „Ukoliko se ovako nastavi, prijevremeni izbori su neizbježni. Tu bi svakako na služenje narodu crnogorskom trebao da se stavi i premijer Milo Đukanović,  od koga očekujem da svakako preuzme mandat predsjendika države, ukoliko to bude potrebno“, zaključuje Vlasović.