Vlada Turske prihvatila je inicijativu predsjednika države Redžepa Erdogana da se zakonom unaprijed zabrani spominjanje kurdskog genocida, koji se “istinu za volju još nije desio, ali nikad se ne zna.” Glavni akteri vladajuće partije AKP pohvalili su inicijativu kao svrsishodnu u očuvanju nacionalne svijesti Turske.

Najnovija narodnotvorna aktivnost vladajućih konzervativaca u republici Turskoj dolazi nakon najavljenog referenduma o nezavisnosti Kurda u Iraku, što je Revolucionarna garda Irana već ispratila sa nekoliko vojnih manevara na granici. Turci, koji su svoje parade kaćuša i oklopnih vozila najavili za dolazeće dane, već se u parlamentu pripremaju za potencijalne kulturološke posljedice oružane intervencije na kurdskoj teritoriji.

Turska, Irak i Iran se svi slažu da do nezavisnosti nikakvog Kurdistana neće doći. Mi se ovdje ne zaj… šalimo ni sekunde. Ako neki ljudi to ne shvataju iz našeg dosadašnjeg ponašanja postojaće samo jedan ishod za ovaj konflikt, a on se Kurdima neće svidjeti.” objasnio je geopolitičku situaciju Erdgoan tokom današnjeg zavijanja na javnost.

Turske vlasti ističu da “zabranjivanje spominjanja ovog imaginarnog zločina koji neće biti počinjen ni nakon što se desi, ako se desi, može samo ojačati patriotizam i domoljublje građana Turske i potaknuti dalji razvoj države za sve njene građane, osim politički nepodobnih i onih koji su drugih nacionalnosti.”

Još uvijek nije poznato koji će oblik uzeti potencijalna vojna intervencija Turske protiv Kurda, ali se očekuje da će ova nastupiti čim se Kurdi dovoljno okuraže da i kod babe Erdgoana zatraže referendum.