Na današnjoj sjednici Vlade Kantona Sarajevo, usvojen je niz zakona koji će znatno smanjiti stopu nemilih događaja iz oblasti crne hronike. Veliki broj oružanih sukoba, te ilegalno nošenje oružja su jedan od gorućih problema u kantonu.

Policijski službenici imaju listu koja je porazna po pitanju prijavljenih i uhapšenih lica koji ilegalno posjeduju vatreno oružje. Da bi izbjegli taj problem, mi smo usvojili zakon pomoću kojeg će svi lakše moći dobiti dozvolu za nošenje vatrenog oružja. Tim činom ćemo smanjiti stopu ovog krivičnog, jer će svi nositi pištolje s dozvolom, a ne bez”, rekao je Edin Forto, premijer Kantona Sarajevo.

Još konkretniji zakon po pitanju smanjenje stope kriminala, je takozvani zakon “Halal ti bilo”, koji će omogućiti mnogim građanima da svoje probleme riješe u okvirima zakonskih normativa, te da ne odgovaraju za ilegalne radnje.

“Vjerujem da postoje mnogi u gradu koji imaju problem s nekim, te da bi najviše voljeli likvidirati ga zbog raznoraznih motiva, ali nemaju hrabrosti da sebi potencijalno unište život ukoliko budu uhapšeni. Mi smo novim zakonom ‘Halal ti bilo’ omogućili svakom građaninu Kantona Sarajevo da jednom godišnje ima pravo likvidirati koga god želi, bez da odgovara pred zakonom. Ukoliko imate više osoba koje vas toliko nerviraju da bi ih najradije likvidirali, potrebno je da to klasificirate i rasporedite po godina, kako ne bi izašli iz okvira zakona”, dodao je Forto.

Građani će imati pravo da osobe likvidiraju iz svih oblika dugog i kratkog kalibra, pištolja, poluautomatske puške ili rafalne puške. Zabranjeno je jedino koristiti sačmarice, obzirom da su one zabranjene Ženevskom konvencijom o ratovanju nakon Drugog svjetskog rata, a i postoji mogućnost da se metak rasprši pa pogodi nekoga pored.