Sarajevske gradske vlasti u saradnji sa JP “Vodovod i Kanalizacije” najavila je privremeno uvođenje novčanih kazni za one građane koji “naljevaju prekomjerne količine pitke vode u flaše, bidone i slične posude” do kraja Sarajevo Film Festivala. Kao obrazloženje za ovu odluku navodi se “želja da se grad Sarajevo predstavi kao dobar domaćin uglednim gostima koji će ga posjetiti za vrijeme festivala” tako što će tim istim gostima biti omogućen boravak bez redukcija.

ViK će u ovu svrhu namontirati brojače protoka i proslijediti organima gonjenja adrese svih građana čiji stan zadržava više 15 litara pitke vode.

“Svi znamo da sarajevsko vodosnabdijevanje nije najsretnije. Sve su to Srbi krivi, a šta ćemo mi jadni, moramo se pokazati pred svijetom. Uskoro počinje festival, i dužni smo pobrinuti se da John Cleese može da se istušira kada god hoće” rekli su iz press službe “Vodovoda i Kanalizacija”.

Ove mjere trebale bi ostati na snazi samo do kraja Sarajevo Film Festivala, ali je moguće da se produže do kraja avgusta. Prestanak važenja odredbe biće objavljen u Službenom glasniku, koji redakcija Šatro info pomno prati iz dana u dan.

Gradonačelnik Skaka pohvalio je ovaj korak: “Moramo da radimo na unapređenju našeg grada iz dana u dan. Naravno, nećemo načiniti nikakvo trajno poboljšanje. Ovako se postiglo da one silne došlje po Malti i Otoci ne bunkeruju vodu kod sebe i da ova fina gradska raja može da živi bez redukcija