Ujedinjene Nacije i generalni sekretar António Guterres danas su na press konferenciji odgovorili na sve češća prozivanja UN-a za nemar i nemogućnost sprečavanja velikih svjetskih konflikata, od kojih neki traju već godinama. Hitna sjednica održana je u srijedu, a već u četvrtak na press konferenciji, svi predstavnici UN-a izjavili su kako se ne osjećaju odgovornim za većinu aktuelnih konflikata u svijetu, te da je njihova dužnost u suštini ‘’lijepo zamoliti’’ sve svjetske vođe da se ne pucaju.

‘’Mi sjedimo tamo na tim sjednicama i razgovaramo. U svome elitističkome krugu dovodimo u fokus teme koje su od krucijalne važnosti za svjetski mir i dobro generalno stanje u svijetu, ali to ostaje na razgovoru. Neće ni jedan vođa, kad se vrati ili ako mu posavjetuju njegovi predstavnici u UN-u prestati voditi svoju politiku i naštetiti samome sebi zbog neke veće dobrobiti. Ali bitno je da pričamo o tome. Ako nećemo mi, ko će?’’ kaže generalni sekretar UN-a.

Komentirali su i nedavni napad na Siriju koji je odobrio Donald Trump. ‘’Nitko ne može spriječiti jednog predsjednika koji je do zuba naoružan nuklearnim oružjem da zapuca. Mislim, bukvalno on ako ustane na lijevu nogu može ispucati sve, ne mora imati ni opravdanje. Al mi i o tome pričamo stalno. To što imamo mogućnost donijeti odluku da se više ne smije proizvoditi nikakav oblik oružja za masovno uništenje, također ne znam kome ide u korist, bolje ovako da mi donesemo odluku da se ne smije koristiti, ali neka njega, za svaki slučaj. Nikad ne znaš.’’

Iz UN-a kažu kako će se i dalje nastaviti žustro raspravljati na različite teme, ali da od njih ne očekujemo veliki promjene po pitanju tih tema, jer to svakako nije njihova odgovornost. ‘’To je odgovornost svake pojedine države. Mi kao kolektiv imamo zadatak da dajemo te neke smjernice i te neke povelje i deklaracije, pa onda država odluči hoće li ili neće prihvatiti. Mi u suštini možemo samo lijepo zamoliti države da ne ratuju, da poštuju ljudska prava, da puštaju ili ne puštaju izbjeglice, ali ne možemo nikoga natjerati. Naša odgovornost prestaje kad lijepo zamolimo kroz neku ovako fino izdizajniranu deklaraciju ili preporuku.’’ dodao je Guterres.