Na koti 2199 u blizini Titove pećine kod Drvara danas je ceremonijalno otvoren spomenik pod nazivom ‘Koliko nam je stalo do vas’ posvećen svoj unesrećenoj djeci rođenoj na Balkanu od devedesetih na ovamo. Spomenik je dizajnirao nasumični sedamdesetogodišnji bh. akademik, a izgrađen je u obliku obeliska sa turbanom, u čijem podnožju leže dvije čupave kugle.

Svečanu ceremoniju otvaranja predvodili su premijeri Republike Srpske i Federacije BiH, Željka Cvijanović i Fadil Novalić, a pored njih nazočni su bili brojna gospoda iz političkog, društvenog i vjerskog života Bosne i Hercegovine. Predstavnici mladih bilo je 17 članova lokalnog KUD-a koji su izveli dvije koreografije iz folklora drvarskog podneblja, ali nisu progovorili riječ za svo trajanje ceremonije.

Novootvoreni spomenik nosi naziv prema istoimenoj pjesmi neimenovanog rodoljubivog pjesnika iz 16. vijeka čiji stihovi opisuju odnos starih prema mladima u istoriji Balkana.

“Ovaj monument treba da prosvjetli mlade koji u ovoj zemlji traže perspektivu, a ne mogu da je nađu u starijima, knjigama i umjetnosti. Mi želimo da ovo zdanje, namjerno postavljeno da svoju sjenu baca preko Titove pećine, osigura mlade ove države da mi za njih ‘ni kurcem nećemo maći’, što bi naš narod rekao.” obrazložio je Novalić tokom ceremonije.

Spomenik je izgrađen od bijelog kamena, visok je 8m i svoju sjenku baca preko skrivenog ulaza u Titovu pećinu.

Premijerka Cvijanović u svom obraćanju dodala je: “Podizanje ovog spomenika ni slučajno ne znači da ćemo prestati otvarati spomenike ratu, ratovanju i poginulim u ratu. Održavanje uspomene na nekadašnje užase nacionalističke politike ipak osnova je svih političkih platformi u državi.”