Iz Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo stižu dobre vijesti za roditelje djece koja imaju epilepsiju.

Naime, kako su rekli iz ministarstva, umjesto lijekova za epilepsiju, na esencijalnu listu stavljeni su termini kod hodža, kako bi dovama tretirali epilepsiju kod djece.

“Ova kompanija što je dostavljala lijekove nije nešto ispoštovala neku proceduru, ne znam baš tačno šta, rekla mi je Hamida iz računovodstva, pa smo mi željeli da smislimo neki drugi način, te smo pozvali bošnjačke intelektualce da nas posavjetuju. Na kraju smo dogovorili da je najbolje da se taj novac prebaci hodžama koji će liječiti djecu dovama. Osim toga, ovo nam je jako bitan faktor u saradnji sa našim dugogodišnjim partnerom u vlasti – Islamskom zajednicom u BiH. Sav taj novac koji smo bacali u bespovrat i ničim nam se to nije vraćalo kroz glasove, sada možemo uložiti efendijama koji će još glasnije i jače da agitiraju za SDA i SBB koaliciju u kojoj mi nismo kad se nešto loše dešava, ali kad su neke dobre stvari u pitanju, naravno sve to mi pokrećemo. Nadamo se uspješnoj zajedničkoj budućnosti”, rekla je Ministrica zdravstva KS, Zilha Ademaj.

Kako saznajemo, jedan termin kod hodže će koštati 90 konvertibilnih maraka, isto kao što su koštali i lijekovi koji su skinuti s esencijalne liste.

Roditelje djece sa epilepsijom kao ni porodice koje imaju članove/ice koji boluju od ove bolesti nismo pitali za mišljenje, jer je logično da budu oduševljeni ovom odlukom.

Iz Islamske zajednice u BiH su poručili kako su veoma zadovoljni ovom odlukom, jer su, kako kažu, u posljednje vrijeme oslabili s novčanim donacijama.