BiH ambasada u Indiji otvorena je 1999 godine i od tada broje čak četiri konkretne akcije pomoći mnogobrojnim bh. građanima koji putuju u Indiju. Ove godine u periodu svetog muslimanskog mjeseca Ramazana, naša diplomatska misija organizuje zajednički javni iftar za sve građane BiH koji se nalaze u Indiji u blizini ambasade, ali i za sve one koji poste tokom Ramazana i voljni su produbiti odnose s Bosnom i Hercegovinom.

‘’Moramo nešto raditi. Pošto smo vrtoglavo plaćeni i imamo sjajnu zgradu, moramo opravdati povjerenje koje su nam građani ukazali. Zato radimo ovakve akcije. Mi smo do sada, u ovih 18 godina postojanja, čak četiri puta pomogli bh. građanima u Indiji. Ovo je peti put i stvarno smo ponosni na to.’’ kažu it press odjela ambasade BiH u Indiji.

Iftarska trpeza je bogata, sa najrazličitijim obrocima iz BiH, uz mali nedostatak teletine koja se u ovoj zemlji ne smije jesti. ‘’Imali smo problem sa serviranjem kravljeg mesa. Naravno, mi ne smijemo servirati svinjetu, kod njih je zabranjeno jesti teletinu, tako da smo u nedostatku tog mesa uspjeli pronaći rješenje u pripremi više sirnih proizvoda i piletine’’ dodaju iz ambasade.

Potez ambasade pohvalile su i druge diplomatske misije širom svijeta, osim američke, koja ne smije ostavljati imidž u kojem se dovodi u vezi s bilo kakvim islamskim običajima, zbog američke preosjetljivosti na islam.