Osman Mehmedagić poznatiji kao Osmica, danas je zvanično oslobođen optužbe za nezakonito uzimanje snimaka u BH poštama. Tim povodom, Tužilaštvo BiH je odlučilo da uputi javno izvinjenje gospodinu Osmici.

“Napravili smo katastrofalnu grešku, kada smo uopšte prihvatili taj slučaj. Znali smo da osoba poput Osmice ne bi ni mrava zgazila, a kamoli počinila neko krivično djelo. Mi smo samo pratili zakon, obzirom da je protiv njega podignuta optužnica, morali smo pokrenuti postupak.  Kada sa ove distance gledamo, debelo smo se prevarili i kajemo se zbog svog poteza. Iskreno se nadam u ime svih uposlenika u tužilaštvu, da će Osmica u konačnici ispasti gospodin kakav i jeste, i da će nam halaliti”, ističe tužiteljica Gordana Tadić.

U Tužilaštvu Bosne i Hercegovine su danas organizovali ispraćaj kakav dolikuje Osmici, jer je danas po posljednji put saslušan i pušten iz ove ustanove.

“Jeza me prođe kada shvatim da je naš Osmica bio u istom objektu, u kojem podižemo optužnice protiv najgore vrste kriminalaca. Ne samo da ćemo danas uputiti javno izvinjenje za nanesenu duševnu bol koju je pretrpio, već ćemo tražiti da mu se iz budžeta Federacije BiH, uplati nekih skromnih 150.000 KM, kako bi mu eto barem malo bilo lakše duši. Ako ne njemu, onda njegovoj porodici i djeci, koja su morala čak u par naleta ostati bez oca na dva sata, dok je boravio u Tužilaštvu BiH”, dodala je Tadićka.

Kako ne bi ponovo napravili istu grešku, Tužilaštvo BiH je danas donijelo odluku da će ubuduće odbijati sve slučajeve optužnica usmjerne ka bilo kojoj osobi na bitnim državnim ili političkim pozicijama.