Tužilaštvo Bosne i Hercegovine proglasilo je danas Crni petak (eng: Black Friday) pod čijim će se okriljem na sniženju od 30 do 70 godina pronaći većina optužnica – od ratnih zločina do optužnica protiv bivših uposlenika Tužilaštva. Kako navode iz ureda glavnog tužioca, svi građani Bosne i Hercegovine danas mogu pronaći širok asortiman optužnica, robe i usluga po jedinstvenim cijenama.

“Tradicija Black Fridaya koju poštuju i ostale pravosudne institucije u svijetu došla je i u Bosnu i Hercegovinu. Ove godine stigla je sa malim zakašnjenjem, ali zbog toga ćemo organizovati još jedan Black Friday koncem septembra/rujna”, navodi se u saopštenju.

Prema saznanjima naših političkih i društvenih analitičara, Tužilaštvo se na Black Friday odlučilo zbog izjave ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića da je ovo pravosudno tijelo zdravo za zatvaranje franšize i uvođenje državnog holdinga. Ovaj korak njihov je odgovor na pokušaj nametanja državne uprave i zakona u Tužilaštvo.

“Nikada i ni po koju cijenu nećemo dozvoliti da se država i etički kodeksi upliću u pravosuđe Bosne i Hercegovine. Država ima svoje probleme i nek ih rješava kako zna i umije, mi imamo svoju muku. Naš pravosudni sistem je cjelovit, nedjeljiv i imanentan našem zakonu. Bolje je da sve svoje resurse usmjerimo ka građanima i odgovornom i pravičnom radu, nego da nas država kontroliše”, naveli su u Tužilaštvu na pitanje našeg novinara može li se desit da se sve rasproda.