Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Turske, Policijska uprava grada Dijabakira i Udruženje građana “Erdogan je sve već lijepo objasnio” na današnjoj su zajedničkoj konferenciji za štampu objavili hapšenje jubilarnog stotinupedesetog slobodnog novinara.

Kako prenosi Anadolija, Selman Keles, reporter novinske agencije Dihaber koji se branio pred sudom u petak, uhapšen je po optužnici za članstvo u ilegalnoj organizaciji. “Ima čovjek kurdske obrve, odmah nam je zapao za oko” rekao je Selim Gürdülüz, komandir policije u Dijabakiru.

Kelesovo hapšenje je ujedno i stotinupedeseti put da zli planovi novinar-teroriste budu osporeni od strane Erdoganovog režima u zadnje četiri godine, izjavili su na današnjoj konferenciji. “Ovime se postigli milestone, i približavamo se ostvarenju zacrtanih 500 novinara u desetogodišnjem planu koji je na snazi do 2023.” rekao je Gürdülüz.

Policijske snage pod Erdoganom vode aktivnu borbu protiv “bezobraznog” novinarstva, i već dvije godine nose titulu najvećeg “tamničara reportera”. Do sada je uhapšeno na desetine pro-kurdski orijentisanih reportera, zagovarača seksualnih devijanata, ateista, kritičara vlasti, satiričara i drugih problematičnih faktora.