Dosadašnji veoma topli odnosi između Turske i BiH su naprasno zahladili. Turska od Bosne i Hercegovine traži odštetu nanesenu Osmanskom carstvu za vrijeme Pokreta za autonomiju.

Ovim povodom, Član Predsjedništva BiH, Bakir Izetbegović je na konferenciji za novinare predstavio ideju, kako je rekao, u kojoj bi bio “vuk sit i ovce na broju”.

“Mi imamo odlične bilateralne odnose sa prijateljskom zemljom Turskom i njihovim Predsjednikom Erdoganom. Stoga sam došao na jednu ideju koja bi svima bila po volji”, rekao je Izetbegović.

Naime, kako je predstavio prisutnim novinarima, procijenjena šteta je na više desetina miliona eura. Stoga je predložio jednu finansijski manje ekstenzivnu egzibiciju – platiti Srpskoj akademiji nauka i umjetnosti (SANU), jedno brzinsko i dubinsko istraživanje do 50.000€ u kojem bi se dokazalo kako je Husein-kapetan Gradaščević bio Srbin, te na taj način prebaciti dug na Republiku Srbiju, a zadržati dobre odnose između Turske i BiH.

SANU je u svom stilu odreagirala u rekordnom roku te poslala jedno pismo u kojem, između ostalog kaže da, ukoliko je sad budžetska situacija lošija nego inače, pa se ne može izdvojiti 50.000€ za istraživanje, oni su spremni napisati jedan memorandum o tome za nevjerovatnih 10.000€.