Turska agencija za saradnju i koordinaciju (TiKA) najavila je u saopćenju za javnost u BiH da uskoro stiže kontigent od 1000 statua poznatog tursko-bosanskog vojskovođe Omer paše Latasa, kao znak pažnje turskog naroda bosansko-hercegovačkoj populaciji.

“Pa Omer paša Latas je velika figura koju ne treba zaboraviti, a pogotovo je ne smiju zaboraviti građani Bosne I Hercegovine. Iz toga razloga smo mi iz TIKE odlučili da podsjetimo naše studente na temelje prijateljstva između turskog I bosanskog naroda, te da u Turskoj uvijek imaju otvoreni vrata”, izjavio je amabsador Turske u BiH, Bajazit Ugurud.

Nedugo po oglašavanju Turske, oglasio se I naš ministar za obrazovanje, nauku I mlade KS Elvir Kavazović: “Ne samo da ćemo podržati ovu odluku, već su u toku pregovori sa Parlamentom BiH o nabavci 1000 janjičarskih sablji kako bi upotpunili ovog velikog učenjaka koji je svoj život dao za BiH.”

Ovim ćemo zasigurno uljepšati prostore gdje naši studenti borave većinu svog vremena, te stiču vrijednosti koje će nositi do kraja svojih života, poručii su iz ministarstva.