Nova administracija Sjedinjenjih Američkih Država ne može da se usaglasi oko pitanja kako ukrasiti zid koji će biti izgrađen na granici sa Meksikom. Kako navode iz kabineta predsjednika Trumpa, mišljenja se razilaze kod pitanja da li novi zid treba krasiti tapeta sa američkom trobojkom ili španski zid.

Podsjećamo, novi američki predsjednik Donald Trump najavio je početak gradnje zida između SAD-a i Meksika koji bi koštao deset milijardi dolara i pokrivao skoro hiljadu kilometara granice kako bi riješio ključno pitanje američke granične sigurnosti (koja od začeća države još nikad nije dovedena u pitanje). Dok američka ljevica više i ne ulazi na međunarodne forume od blama, predsjednikov kabinet još ne zna kako da ukrasi megastrukturu.

“Izgradnja megalomanskih infrastrukturnih projekata svakako je karakteristična reakcionarskim voždovima – Hitler je izgradio autoput, Dodik Andrićgrad a Trump će taj zid. Ova problematika sa dekorom građevine je zanimljiva zato što su opcije stereotipna američka trobojka ili španski zid – nešto što prosječni Amerikanac povezuje sa Meksikom.” smatra Dr. Risto Prelivoda, Šatro.info politički analitičar.

Naime, smatra Preliivoda, izbor da urade španski zid sa “unutrašnje” strane zida mogao bi razljutiti konzervativce, ali bi Trumpu donio bodove na međunarodnoj sceni jer bi mogao da se pravda kulturološkom vezom takve fasade i meksičke arhitektonske tradicije. Američka trobojka na tapeti zida, sa druge strane, obradovala bi konzervativne struje Pamučnog pojasa ali bi ostavila banalan utisak na internacionalnoj političkoj sceni.

Kako prenosi The Guardian, konkretan prijedlog dolazi od meksičkog predsjednika Nietoa, koji je za varijantu u kojoj će Meksiko svoju stranu uraditi španskim zidom, a da Trump svoju uradi tom tapetom. “Jedini uslov je da Trump plati.” rekao je Nieto prilikom obraćanja novinarima.