Nakon što je u Kosovskoj Mitrovici uklonjen potporni zid koji bi, prema planu uređenja, vrlo brzo trebalo da bude zamenjen novom konstrukcijom, reagovao je i američki predsednik Donald Trump.

Kako piše Washington Post, Trump će uz pomoć dva rovokopača izneti sve ostatke starog zida, bez ikakvih incidenata, za manje od sat vremena. “Nova konstrukcija trebalo bi da bude uvučena dva metra prema unutrašnjosti pešačke zone a njena izgradnja trebalo bi da počne u utorak, 7. februara”, prenosi dopisništvo Washington Posta u Zvečanu (al. Zveçan).

Izvor blizak novoj američkoj administraciji za RTS je potvrdio da je predsednik Trump odlučio da potporni zid treba da bude zidan šljakobetonskim blokovima. Kako je RTS preneo reči izvora – “Pola blokova biće iz Fabrike Resava iz Svilajnca, a pola blokova treba da se dobavi iz prvog predstavništva Bauminga na Kosovu”

Do radova u blizini Ibarskog mosta u Kosovskoj Mitrovici došlo je nakon dogovora ove opštine i Vlade Kosova u Prištini, uz posredovanje EU i ambasade SAD u Prištini.

Gradonačelnik Severne Mitrovice Goran Rakić izjavio je u subotu da će umesto potpornog zida biti izgrađena konstrukcija koja će biti uvučena dva metra prema šetalištu i da će ona biti u stvari sigurnosna mera kako se sa vozilima ne bi ulazilo na šetalište. Ove izjave predsednik Trump nije komentarisao.

Rušenje trenutnog zida pratio je veliki broj novinarskih ekipa. U blizini mosta su bile vidljive pojačane policijske patrole, dok su vojnici KFOR-a standardno bili u statičkom položaju.