Nakon jučerašnjeg sastanka između Člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Bakira Izetbegovića i Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović, ekskluzivno smo došli u posjed dijela transkripta razgovora, te ga prenosimo i potpunosti.

Bakir: Ošta je tebi bona da pričaš onako o Bosni gdje god odeš? Kakvi bona radikalni muslimani? Pa mi smo lijeni da odemo u do Krajine da posjetimo one fine ljude, sunarodnjake, a kamoli kakvi teroristički napadi

Kolinda: Nemoj tako Bakire. Mi stvarno jesmo čuli da ima radikala tamo u Bosni i naravno Hercegovini koju ti obično izostavljaš, kako ja vidim. Je li to tebi smeta nešto Hercegovina i Hercegovci?

Bakir: Ma ne smeta ba, nego ja vamo ganjam Sarajevo. Pravo da ti kažem, tu je najviše para i tu se najbolje može raditi. Zato nešto nisam ni zainteresovan za Hercegovinu toliko. A Boga ti, ko vam je dao te informacije o radikalnim islamistima?

Kolinda: Dodik.

Bakir: Pa znao sam majke mi. Jel’ preko onih lobističkih kuća to došlo do Kurza?

Kolinda: He he. Ne znam ja, he he.

Bakir: Pa haj molim te nemoj to više raditi. Evo sad hoće opet EU da nam uvede ovaj sistem za provjere. Rasturiće me glasači. Nego, šta ćemo za ovaj Pelješki most?

Kolinda: Kako misliš šta ĆEMO? To nešto implicira “mi”.

Bakir: Pa ja, šta ćemo. Vi hoćete da gradite, a mi ne damo.

Kolinda: Ćuj Izetbegović, most će biti. EU to financira, stoga mislim da nema šta da se brinemo oko toga.

Bakir: Pa ti si nemoguća. Ista moja Sebija. Daj mi barem nešto.

Kolinda: Pa eto, može ovo indirektno biranje članova predsjedništva u Federaciji što si s Čovićem dogovarao. To odgovara i vama i njima realno. Njima da im se Komšić ne kandiduje, a vama zato što su vam ovo vjerovatno posljednji izbori gdje možete uspjeti, a možda neće ni to biti. A i kad dobijete više glasova možete staviti koga želite. Ne mora kampanja, karizma i to.

Bakir: Hajde, može to, ali moram ti priznati da smo to već mi nešto skoro završili. Nego de mi reci šta ćemo za medije?

Kolinda: Ma dobrosusjedski odnosi klasika. Imam ja dva, tri sačuvana obrasca za medije, daću ti da pogledaš.

Bakir: Ma nemoj da gledam. Moram Sebiji otić’ uzet’ neku torbu ovdje. Ubiće me ako ne uzmem.