Oxford škola stranih jezika u BiH uz podršku Ureda visokog predstavnika (OHR) pokrenula je takmičenje za najbolji nastavak kratke priče na engleskom jeziku. Svoje lične nastavke Dejtonskog sporazuma mogu prijaviti na takmičenje svi učenici viših razreda osnovnih škola i svih razreda srednjih škola.

Prema riječima organizatora, škole za strane jezike Oxford, učenici će na ovaj način pokazati koliko su razvili svoj stilski izraz, koliko dobro poznaju engleski jezik, ali i kako vide Bosnu i Hercegovinu u budućnost.

„Ovo interaktivno takmičenje odlučili smo da organizujemo po uzoru na prethodna takmičenja u nastavcima kratkih priča engleskih i američkih klasika. Pokazujući svu raskoš i ljepotu svog stilskog izraza, na jeziku koji im nije maternji, učenici osnovnih i srednjih škola imaće mogućnost da na zanimljiv pokažu šta misle i o predmetu takmičenja“, navodi se u saopštenju Oxforda.

Takmičenje je podržao i Ured visokog predstavnika u BiH čime, prema riječima visokog predstavnika g. Inzka, „međunarodna zajednica pokazuje kako se odnosi i prema Dejtonskom sporazumu i prema BiH, ali i kakvu viziju ima za BiH“.

Konkurs za nastavak Dejtonskog sporazuma na engleskom jeziku otvoren je do 1. marta 2017. godine, a dodatne informacije mogu se pronaći na zvaničnoj stranici Oxford škole za strane jezike.