Nakon što su u gotovo svim kantonima dogovorene koalicije bez SDA, iz vrha ove stranke su poručili kako im niko ne treba, te da će koalirati sami sa sobom.

“SDA će još jednom pokazati da je motorna snaga ove zemlje, te da bez nas ništa ne može. Činjenično je stanje da mi ubjedljivo držimo najviše fotelja u svim strukturama vlasti, te da smo i dalje najjača stranka u zemlji. Dapače, imamo toliko svojih članova da s nekim imamo i opozitna mišljenja, što je naš trenutno najveći problem. Mi ćemo prije svega gledati da ujedinimo sve kandidate SDA, jer neki naginju vodu na svoj mlin. Naš zadatak je da ih ubijedimo da rade za zajednički interes stranke i zemlje. Ono što ne smijemo dopustiti je da nam se ponovi scenarij Konaković, to je poraz koji još nismo prebolili”, rekao je za naš portal predsjednik SDA, Bakir Izetbegović.

Stranka će prvo da vodi pregovore sa svojim zastupnicima iz Živinica, Cazina, Bugojna i Mostara, koji su počeli da se osamostaljuju, te ne prate pomno zadatke stranke.

“Oni moraju da znaju da smo im mi omogućili te stolice. Mi smo ih postavili na pozicije i oni imaju dužnost da poštuju i slušaju riječ stranke. Počeli su malo rade stvari na svoju ruku, to se neće tolerisati. Dovoljan nam je problem što smo sami na svim nivoima vlade, te da niti jedna stranka neće s nama u koaliciju. Ali ćemo im dokazati kada ujedinimo SDA, da svi oni zajedno nisu jači od nas. SDA je motor naroda, kakav- takav ali vozi. I jedino s nama na čelu zemlje, Bosna i Hercegovina može opstati”, dodao je Izetbegović.