Na redovnoj dnevnoj konferenciji za novinare premijer Srbije Aleksandar Vučić izrazio je saosećanje sa narodom Dalmacije, zbog razornog zemljotresa, i obznanio javnosti da će Republika Srbija u ispomoć Dalmaciji poslati sve konditorske zalihe Vlade. Prema našim saznanjima, radi se o nekoliko tona zaliha čokoladica i čajnih keksića koje proizode fabrike “Pionir”, “Štark”, “Ravanica” i “Swisslion Takovo”.

“Znam kako je ljudima tamo, i saosećam s njima. Mi smo imali kroz svoju brunu istoriju nekoliko sličnih iskustava, i naučili smo da u tim teškim vremenima budemo solidarni jedni s drugima, i pokažemo odgovornost. Trenutna ekonomska situacija u Srbiji nije dobra, i to nije nikakva tajna, ali narod Dalmacije treba da zna da ćemo uvek biti s njima, bez obzira na okolnosti. Zato smo se i rešili na ovaj korak, jer kako kaže veliki Kalafi ‘Ruka koja daje uvek mora da bude iznad ruke koja prima“, rekao je premijer Vučić na današnjoj konferenciji

Na pitanje šta misli o odluci Vlade Republike Srpske da zbog skandala sa srpskim čokoladicama ne prihvati zemljotres, Vučić je odlučno odgovorio da ne planira da se meša u unutrašnje uređenje BiH.

“Nisam nikada direktno rekao, pa ni savetovao, rukovodstvo Republike Srpske šta da uradi. U to se ni ja, ni Srbija nećemo mešati. Republika Srpska je suverena, i njeni političari dovoljno su iskusni da mogu da razmisle šta je najbolje. Srbija će uvek čuvati bezbednost BiH, jer smo se na to obavezali Dejtonom, i toga smo vrlo dobro svesni. Ne morate da me podsećate”, rekao je Vučić, i zaključio da postupak Vlade Republike Srpske kojim se odbija zemljotres trenutno nije najprimerenije rešenje.