Nakon mogućnosti vakcinacije naših građana u Republici Srbiji, ova prijateljska zemlja je odlučila počastiti nas serumom protiv ujeda zmije, obzirom da je masovna nestašica. Zbog sve češćih nazovimo “roditeljskih” poteza, Srbija se odlučila na majčinstvo.

“Administracija je najveći problem koji nas koči prilikom bilo kakve vrste djelovanja prema Bosni i Hercegovini. Kada god želimo poslati neki oblik donacije i pomoći, onda se to šalje na milion adresa, pa dok te dočekaju vlasti kantona, entiteta ili u konačnici države, izgubite previše vremena. Pogotovo ako su jako hitne situacije poput vakcinacije ili seruma protiv ujeda zmije. Zato smo se odlučili na jedan potez koji je komplikovan, ali će u konačnici biti efektivan za buduće suradnje”, kaže predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Republika Srbija je pokrenula zahtjev da joj se dozvoli starateljstvo nad Bosnom i Hercegovinom, kako bi se ovi procesi ubrzali.

Srbi u BiH svakako govore da im je Srbija majka, a ja bih volio da to osjećanje imaju svi narodi u Bosni i Hercegovini a ne samo Srbi. Evo pružamo majčinske ruke, dajemo sve što je potrebno, tu smo vam prvi za bilo kakvu vrste pomoći, prihvatite nas. Prihvatite Srbiju kao svoju majku i učinite svoj život boljim, olakšajte sebi a mi ćemo vas paziti kao svoje dijete, baš kao što vas i do sada pazimo. Niste sposobni da vodite računa sami o sebi, dozvolite da vas odgojimo”, dodao je Vučić.

Zahtjev za starateljstvo je dostavljen Briselu, gdje će glavni čelnici Europske unije odlučiti da li Srbija ima ekonomskih i ostalih sredstava da postane majka Bosni i Hercegovini.