Srbijansku javnost trese novi izbor Premijerke koja je lezbejka.

Naime, govori se o tome da je Premijer&Predsjednik Republike Srbije i Predsjednik Srpske napredne stranke, Aleksandar Vučić predložio za poziciju nove Premijerke Anu Brnabić.

Najveći dio šoka javnosti leži u tome da je Ana Brnabić javno deklarisana lezbejka, te je problem da zemlju Srbiju, inače junačke krvi i viteške prošlosti predstavlja jedna žena, koja pri tom voli žene.

No, ono što je aktivistima i demonstrantima najveći problem, kako saznajemo, jeste činjenica da kad izađu na proteste protiv novoizabrane Premijerke, neće moći pjevati “Brnabićko pederu”, jer Brnabić voli žene, a i u osnovi je deklarisana pripadnica gay populacije, pa to ne bi bila ni neka uvreda kao što je bilo za Aleksandra Vučića.

“Mi ne možemo raditi sa ovim. Imamo tako kreativan slogan, tako pjevljiv i sada šta kad izađemo na ulice, šta da uzvikujemo? Da ona voli muškarce, možda bi se i moglo zadržati ovo od starog Premijera, pa da ide ono kao “Ana pederu”, kao Ana voli muškarce, razumijete, he he? Ovako mi moramo napisati niz novih projekata koje će finansirati Soroš i EU fondovi gdje ćemo smisliti novi slogan za proteste. Tu treba istraživanja, pa okruglih stolova, pa panel diskusija, pa uličnih akcija i onda jedna velika konferencija gdje bismo objedinili sve prijedloge i onda izglasali konačni uvredljivi slogan za našu Premijerku”, rekla je Ella Pirsing, aktivistkinja za prava kitova na Novom Zelandu, iz Babušnice.

Spekulira se i o referendumu za novi slogan za proteste koji su planirani dan nakon izbora pozicije Premijera/ke Republike Srbije.

“Međutim, ono što bi bilo možda i malo teže jeste razvoj situacije u drugom smjeru. Naime, ako bi sada izabrali nekoga drugog na poziciju Premijera/ke, a da to ne bi bilo muško niti žena lezbejka, nas bi to totalno zateklo nespremne. Ako bude muško ostaje stari slogan, ako bude Brnabić, već imamo neka urgetna rješenja dok ne dođu svi ti projekti, ali ako bi stavili strejt ženu, to bi bilo totalno neočekivano i mislimo da bi nastala kriza u aktivističkom i nevladinom sektoru”, dodala je Pirsing.