Od događaja spašavanja albanskog djeteta 2014. godine kada je Premijer Aleksandar Vučić u stilu komandosa prenio dijete od auta do helikoptera cijeli 17.32 metra, već dvije godine se čeka na spasenje nekog novog djeteta.

Naime, šokantan je podatak da evo već druga godina, je prošla, a i zima polako izmiče, a nismo imali spašavanje ni jednog djeteta od strane Premijera Vučića. Spekulacije i čaršijski haberi čak govore o tome da je ovo jedan vid diskriminacije, jer u dvije godine je mogao spasiti makar, jedno, dvoje djece iz reda Bošnjaka u BiH ili barem nekog Hrvatića negdje u pograničnom dijelu.

“Ovakvo ponašanje Premijera je neprihvatljivo, jer šta da očekuju druge susjedne zemlje kada ni u kom slučaju nije razmislio da spasi neko drugo dijete u potonjim danima. Skoro su dvije godine, a on ništa. A nije da nije bilo zime i nevremena i jada. Pa mogao je barem neku izbjeglicu spasiti od nekog psa lutalice iz parka, pa da malo produbi odnose sa Sirijom. Stvarno se zapustio u međunarodnim odnosima”, rekao je Prof. dr Risto Prelivoda, nezavisni politički analitičar.

Na nedavno održanoj konferenciji za novinare, a povodom proslave Dana Republike Srpske, 9. januara, novinari su postavili ovo pitanje od velikog javnog interesa, a Premijer nije imao komentar.