Raspravljajući o evro-atlantskim integracijama Republike Srpske i Referendumu o otcjepljenju najavljenom za 2018. godinu, Glavni odbor SNSD-a naišao je na najveću prepreku za ostvarenje planova.

Prema potvrđenom, neimenovanom i pouzdanom izvoru iz SNSD-a, na današnjoj sjednici Glavnog odbora stranke u Donjem Žabaru, kojoj su Dodik i Cvijanović prisustvovali Skajpom zbog zdravstvenog stanja, delegati su došli do saznanja da bi cijela priča mogla pasti u vodu. Naime, kako kaže naš izvor, najveća prepreka za otcjepljenje i evroatlantski put Republike Srpske je da se sarajevskoj opštini Centar – inače deset puta vrijednijoj od drugih opština u BiH (B. Izetbeg.) ne može naći srpski ekvivalent.

“Razmatrajući izvještaj Gradskog odbora SNSD Istočno Sarajevo, zaključili smo jednoglasno da trenutna površina Grada Istočno Sarajevo i broj stanovnika u tom gradu nisu dovoljni da se oformi opština Srpski Centar, koja će potom postati i Istočni Centar čim se otcijepimo”, kaže naš izvor.

Na pitanje zašto bi Srpski Centar postao Istočni Centar, kada bi se Republika Srpska otcijepila, naš izvor rekao je da je problem semantički, ali i legislativni.

“Kada kažete Srpski Centar, većina građana prvo će pomisliti na Banjaluku ili Beograd – što nikako ne smije da se desi kad se određuje naziv grada. Mislim, to da naziv označava i neki drugi grad. A s druge strane, svakako bismo kada se odvojimo od BiH morali poštovati Ustav RS prema kome nema diskriminacije. Tako da ta čitava priča, i sa nazivom i sa formiranjem pada u vodu”, tvrdi naš preobaviješteni izvor.