Tomo L. (29) iz Gruda sinoć se pijan slučajno učlanio u HDZ poslavši mail na njihovu službeno adresu. Ono što je počelo kao šala s prijateljima u sitne sate, ovome mladiću u potpunosti je promijenilo život.

‘’Nikad nisam vjerovao da stranka može toliko značiti. Ja sam uvijek bio od onih koji to ismijavaju, ali sinoć, odnosno danas, sam se uvjerio da je sve drugačije.’’ kaže mladi, do jučer nezaposleni čovjek, a danas uspješan biznismen sa gomilom novca i novim automobilom.

Tomo nam je ispričao kako je, jutro nakon incidentne noći, oko osam ujutro dobio poziv sa upitom: ‘’Gdje si ti danas na poslu?’’. Kako do tada nije imao posao, bilo mu je jako čudno i mislio je da je netko pogriješio broj. ‘’Rekao sam im da su dobili pogrešnog čovjeka, te da me puste na miru da spavam, ali oni su inzistirali kako sam ja pravi čovjek. Kad sam reko, okej, eto ja sam, a gdje to ja radim, rekli su mi da sam direktor odjela u Elektroprivredi.’’ dodao je vidno začuđeni i iznenađeni Tomo.

Kaže da su mu rekli da su ključevi od Mercedesa u njegovom novom novčaniku od leopardove kože, odmah pored kartice za besplatno gorivo i pune kreditne kartice koju može trošiti na račun firme. ‘’Stvarno sam našao onu karticu za auto, to su oni novi ključevi. I tu karticu, odmah otišao na bankomat i provjerio, vidim na njoj tisuće maraka. Naravno, otišao sam na posao i našao stol na kojem piše moje ime.’’ nastavlja Tomo.

Nije znao šta da radi, ali je primijetio kako ni ljudi oko njega ne znaju, te kako većina ljudi, zapravo, ne radi ništa. Tomo je protraćio dan i vratio se kući, a u kući ga je dočekala djevojka, sa napravljenom večerom i prstenom na ruci, te ga poljubila gdje se stavlja hrana (op.a. usta).

‘’Neka cura u kući, priča o svadbi, kaže tata dolazi uskoro da me upozna, bit će kod Dike dole u Mostaru veliki svatovi, meni ništa nije jasno. Kasnije mi govori kako to tako ide kad se učlaniš u HDZ pa sve ostaje u porodici, i poslovi i ljubav i sve. Navodno ću naslijediti i neki privatni biznis njihov, a već su mi rekli da mogu gurati svoju raju na neka mjesta.’’ završava Tomo.

Mladić je, iako iznenađen i pun sumnje, odlučio ostati u stranci i vidjeti šta mu to sve može donijeti, te nastaviti raditi u Elektroprivredi Herceg Bosne i oženiti kćerku političara iz samog vrha stranke. Poručio je svim mladima da otklone stigme o politici, te da se i sami okušaju s učlanjivanje, jer to definitivno može promijeniti život jednoj osobi.