Državna agencija za istrage i zaštitu BiH (SIPA) je na pitanje Zastupnika Skupštine BiH Saše Magazionovića o aktivnostima vezanim za cyber kriminal odgovorila da im teško ide hvatanje cyber kriminalaca zbog toga što ne koriste ime, prezime i matični broj nego nadimke i pseudonime.

“Ovi kriminalci jednostavno neće da sarađuju. Oni preko tog interneta ne ostavljaju nikakve tragove. Nema imena, prezimena, matičnog broja. Nema otisaka, nema dlaka, krvi, ništa. I za šta mi da ih ganjamo kad nemamo nikakvih informacija”, stoji u odgovoru iz SIPA-e.

U odgovoru su se još referirali i na lokaciju kriminalaca, te njihove video uratke.

“Hajde, ako već ne stavljaju svoje detaljne podatke i forenzičke ostatke, mogu makar staviti adresu ili upaliti lokaciju, a ne da nama pročitaju tamo ovi naši da su te lokacije negdje po Holandiji, Americi ili Islandu. Mi samo da odemo da provjerimo jesu li na tim lokacijama na kojim tvrde da jesu, potrošili bismo budžeta toliko da bismo morali početi naplaćivati akcize na izlazak policije ako neko nekad pozove policiju za bilo šta. Tako da eto, mi apelujemo na kriminalce i teroriste, ako bi mogli da ostave neku adresu, nešto samo da mi njih možemo da ispitamo. Ne bi mi njih hapsili ako nisu ništa krivi. Uostalom, uvijek mogu uzeti Omara Mehmedbašića ili Fahriju Karkina da ih brani”, stoji u saopćenju.

Na naše pitanje o razvoju sektora za cyber kriminal smo dobili ne tako decidan odgovor.

“Mi bismo da se otvori taj neki međunarodni institut. Ima ovaj jedan mali što je nedavno primljen, on zna oko tih kompjutera i Facebooka, pa ćemo mi njega tu staviti za direktora, a tu bismo zaposlili ove što nisu prošli fizičke testove, a zadovoljili su ostale. Kad već ne znaju da trče za kriminalcima nek se ganjaju tamo po forumima i to gdje se dešava taj kriminal”, rekao je Perica Stanić, Direktor Države agencije za istrage i zaštitu BiH.