U nedavnom nastupu, na sjednici Srpske radikalne stranke, dr Vojislav Šešelj je iznenadio sve prisutne. Iako desno orijensan u većini svojih dosadašnjih stavova, mišljenja i djelovanja, ovaj put je iznio jedan totalno oprečan stav.

Naime Šešelj je pozvao na masovnu zaštitu izbjeglica koje prolaze i zadržavaju se u Republici Srbiji. Kao razlog navodi nedavnu posjetu Srpskoj akademiji nauka i umjetnosti (SANU) gdje se otkrilo da su neki dijelovi Sirije bili u sklopu Velike Srbije, te da je jedan od prvih sirijskih vladara ustvari bio Srbin.

“Mi moramo shvatiti da ovo novo otkriće u potpunosti mijenja situaciju. Ja apelujem na aktuelnu vlast da se malo bolje angažuje na zaštiti ovih ljudi, naravno pošto im odrede porijeklo. Iako već smatramo da je veći dio sirijskog naroda srpskih korijena, nismo to još uvijek dokazali, tako da ćemo morati ipak testirati”, rekao je Šešelj.

Najnovije naučne teze iz SANU-a govore da bi čak i Bashar al-Assad mogao imati većinsko srpsko porijeklo, te da je zbog toga u tako dobrim relacijama sa Vladimirom Putinom.

Na kraju svog izlaganja, Šešelj je još dodao: “Trenutna vlast uopće nije znala za ove informacije, a nisu bili baš ni voljni da saznaju. Molim ih da sad obrate posebnu pažnju na ove stvari. Ne možemo se prema našim ljudima odnositi kao do sada, da spavaju u nekim sabirnim kampovima i da sele u države zapadnog svijeta.”