Uzdanice Stranke demokratske akcije, Fadil Novalić i Fahrudin Solak su se našli iza rešetaka. Naime, Državna agencija za istrage i zaštitu, SIPA, je uhapsila spomenutu dvojicu, kao i Fikreta Hodžića.

Stranka kojoj su dali svoj život nije časila ni časa, već su odmah reagovali kako bi napravili boravak svojih ljudi što ugodnijim, u zatvorskim ćelijama. Stoga su sakupili nešto crkavice, malo tartufa, kavijara, odrezaka tune, lososa, te belgijske čokolade, fino upakovali i poslali na adresu pritvora.

“Tuga je to golema, kako da vam kažem. Nije njima lako. Meni se srce moje cijepa kad se sjetim da oni sad tamo sjede usamljeni u pritvoru. Meni je otac nekada pričao kako je loše kad je čovjek zatvoren, a i sam sam imao neku sličnu situaciju u ratu u trezoru. Čovjeka svašta napadne, neke crne misli, neka tjeskoba. Ništa na što ste navikli u vanjskom svijetu više nije tako. Pa onda mislite na one koje najviše volite, nakon toga dođu na red i oni koje mrzite, pa preispitujete svoja djela iz prošlosti. Svašta nešto vam fali što ste imali u vani. Tako smo mi odlučili da barem ovom simboličnom gestom od dvije kile kavijara, pola kile tartufa, kojom kilom odreska tune i nešto lososa počastimo svoje prijatelje, da im makar ta hrana koju jedu vani, ne fali unutra. Nadamo se da će brzo izaći i da će tužilaštvo shvatiti da nema nikakve osnove da oni budu progonjeni dalje. Svi ih selamimo i bil hajr da nam brzo izađu”, kaže predsjednik SDA, Bakir Izetbegović.

Saznajemo da su u paketu pokušali poslati i privatnog kuhara, ali da je osoba koja je bila planirana da uđe, bila prevelika da stane u dozvoljene dimenzije paketa.