Pred Mostarom je sutra historijski dan, obzirom da će se održati prva sjednica gradskog vijeća, na kojoj će se precizirati omjer snaga i ko će biti budući gradonačelnik Mostara. Stari koalicioni partneri SDA i HDZ, već su napravili dogovor oko transfera po pitanju vlasti.

“Mi ćemo sutra samo formalno dati glasove, ali smo danas postigli dogovor i precizirali ko za koga diže ruku. Gospodin Dragan Čović i ja smo danas obavili super posao na sastanku, i učinili nešto što je bilo gotovo nepojmljivo do danas, a to da SDA drži Mostar, a da HDZ posjeduje jednu od najbitnijih institucija u centru Sarajeva. Ovaj sporazum je od historijskog značenja a to će vrijeme pokazati” – kaže Bakir Izetbegović predsjednik SDA.

Zanimalo nas je zbog čega je Čović Izetbegoviću, poklonio čitav grad a zauzvrat dobio samo jednu ustanovu, i to zdravstvenog tipa.

“Svi se čude tom potezu ali ću vam sad objasniti. Kao prvo, SDA je na žestokom udaru zbog KCUS-a kao i ja zbog Mostara, i ovako ćemo svima začepiti usta kada se zarotiramo. Druga stvar je što je KCUS alfa i omega institucija po pitanju zdravstva u Federaciji Bosne i Hercegovine, a znate da već godinama ulažem u to da pokrijem zdravstveni sektor koliko god mogu. Ovo je itekako važno i bitno pitanje za vitalni nacionalni interes u Hrvata, pogotovo onih koji žive u Bosni”, ističe Dragan Čović, predsjednik HDZ-a.

Koalicioni partneri su svoj uspješni sastanak održali kod Bibana, nakon čega su zakazali naredni u kojem bi trebali precizirati još nekoliko transfera.