Generalni sekretar UN, portugalac Antonio Guereš, saopštio je danas Glasu Srpske da je Draganu Mektiću, ministru sigurnosti BiH, upućeno pismo u kome ga Savjet bezbjednosti moli da dođe i održi radionicu iz lobiranja. “UN je pratio Mektićevo djelovanje tokom Referenduma, Dana Republike, Dana nezavisnosti, pasoške krize, a posebno medijsko prisustvo i njegovu medijsku reprezentaciju, i kreirao je stav. Skoro svi delegati na teambuildinug u Bratislavi i Cirihu izjasnili su se da treba da pozovemo Mektića da održi radionicu o lobiranju, i da nas uputi u procese zagovaranja. Njegov zadatak, za veoma pristojan honorar koji dolazi uz pokrivanje troškova puta i smještaja, je da delegatima Savjeta bezbjednosti objasni kako imati lošu sliku u medijima a opet dobru reputaciju kod građana, i kako rješavati pasošku krizu i krizu u tužilaštvu koja nije u njegovoj nadležnosti, budući da problema u svom resoru nema”, izjavio je Gutereš za Glas.

Na poziv novinara Šatra Mektić je odmah odgovorio telefonom i bio spreman da nam da svoju izjavu, te nijednom nije pomenuo da treba da se obratimo mejlom i čekamo odgovor kako to rade ostali ministri i visoki državni zvaničnici.

“Drago mi je što su me pozvali, ipak sam ja previše truda i znanja uložio u sve ovo da mi ne bi bilo ovoliko drago kad me pozovu. Moje je sada da se pripremim, da malo obnovim terminologiju, odradim prvo jednu pripremu sa našim domaćim zvaničnicima i delegatima. Nakon toga, pakovanje, spremanje, rezervacija karte i idem. Naravno biću i dalje tu za sva vaša pitanja, i gledaćemo kako da pomognemo onim nesrećnicima Osmanoviću i Šaroviću oko pasoša i ribe”, rekao je Mektić.