Saudijci će prekinuti bojkot Katra pod uslovom da svi građani ovog emirata, skupa, 1. jula u podne tri puta kažu “Ja sam magarac.”, prenio je Bahreinski konzulat koji moderira u ovom konfliktu.

Četiri Zalivske zemlje, Egipat, Bahrein, UAE i Saudijska Arabija, stavile su Katar pod političku opsadu zbog dvadesetogodišnje politike “tersa”, podrške Irana i Turske, nekakvih ekstremista i uticajnosti Al Jazeere, stavivši Arapsko poluostrvo pred novi geopolitički izazov.

Novo rješenje za ovaj sukob stigao je od glave saudijske kraljevske porodice, Kralja Salmana. “Mirno rješenje kroz očuvanje časti svih uvrijeđenih vidimo u dobrovoljnom samoponižavanju svih Kataraca i Katarki.” pisalo je u službenom dopisu.

Još uvijek nije sasvim jasno da li bi ovime automatski bio odbačen do sada postojeći ultimatum, ili bi dijelovi ovoga automatski bili prihvaćeni ponavljanjem fraze “Ja sam magarac” tri puta.

“Ovo su odlične vijesti koje će stabilizirati cijene barela nafte, ali i činjenicu da su neke od najbogatijih država u modernom svijetu plemenske zajednice vođene mizoginim nazadnjacima koji svoju politiku lome preko porodičnih interesa.” obrazložio je Šatro info politički analitičar prof. dr Risto Prelivoda.