Pozitivne vijesti iz Sarajevskih osnovnih škola – roditelji i djeca koji ne mogu priuštiti ekskurzijsko putovanje dobijaju od škole besplatne vaučere za putovanje na Bijelu Tabiju.

Škole su iz svoga javnog budžeta, koji su roditelji već ranije napunili plaćanjem poreza, omogućili i djeci koja ne mogu da priušte ekskurziju besplatno putovanje. ‘’Mi želimo da i ta djeca, ta malo siromašnija djeca isto vide nešto. Njima smo organizirali put do tabije, dakle plaćene karte u javnom prevozu skoro do pred tabiju i po dva ‘’Đačka’’ Klasova sendviča za svako djece i jednog roditelja pratitelja.’’ kaže direktorica jedne sarajevske škole.

Djeca će imati priliku da upoznaju ljepote svoga rodnoga grada, da se slikaju iznad Sarajeva dok njihovi vršnjaci trpe naporni put busom po Evropi.

‘’Ovo je stvarno gesta vrijedna pohvale. Nama je kao roditeljima teško poslati djecu bilo gdje, a škola je stvarno izašla u susret. Nikad nismo mogli ni sanjati da će škola sama osigurati neko putovanje.’’ kaže presretna majka školarca koji neće na ekskurziju, ali zato se raduje posjetu Tabiji – po 48 put.

Gestu su pohvalili i iz Ministarstva obrazovanja ističući kako su studijska putovanja jako bitna i kako djecu uče drugim kulturama i proširuju njihove vidike. Kažu kako će od sada oni nastojati osiguravati sredstva za putovanja ovoj siromašnoj djeci: ‘’Evo vidite, njihovi vršnjaci su u Austriji i upoznaju austrijsku kulturu, a oni su ovdje, u Sarajevu, a upoznaju Austriju i tu kulturu. Svi su na dobiti. Nama je samo drago da su i ta djeca sretna što su dobili ovakvu priliku i da ne zavide svojim vršnjacima što su oni sada negdje drugo, već da su ponosni što mogu upoznati svoje Sarajevo na ovaj način.’’

‘’Ja sam presretan zbog ove ekskurzije. Drago mi je što sam izdvojen iz raje na osnovu džepa mojih roditelja, drago mi je što mi poklonjen ovakav poklon zauzvrat, kojem nipošto ne gledam u zube i drago mi je što ćemo kad se kolege vrate imati šta prepričavati. Nadam se da ću u srednjoj školi također dobiti priliku negdje da otputujem, možda na Zmajevac.’’ kaže osnovnoškolac J.I.