Goran Salihović, suspendovani visoki tužilac Visoko sudskog i tužilačkog vijeća BiH (VSTVBiH), kažnjen je u prvostpenom postupku usmenim ukorom VSTV te stajanjem u ćošku u trajanju od petnaest minuta. Salihoviću će nakon isteka kaznenog perioda biti dopušten ostanak na poziciji niskog tužioca.

Prema odluci prvostepene disciplinske komisije za visoke tužioce “Goran Salihović se smatra krivim za prekršaje više stavki Zakona o VSTVBiH” te će u skladu sa odlukom biti sankcionisan.

“Ne možemo da tolerišemo nedisciplinovanost i korupciju u našim redovima. Ovo što je Salihović radio je skandalozno, i mislimo da sada kada smo ga spustili za stepenicu niže u istoj državnoj ustanovi više neće moći da se bavi kriminalom. Usmeni ukor VSTV je velika stvar za svakog tužioca i [Salihović] je ne smije olako shvatiti” obrazložila je disciplinska komisija.

Naglašeno je kako petnaest minuta refleksije u proizvoljnom ćošku zgrade tužilaštva treba da omogući bivšem visokom tužiocu da se izbori sa svojim unutrašnjim demonima i da se pripremi za dalji rad u bh. sudstvu.

“Ovo je samo još jedan dokaz da pravosudnom sistemu Bosne i Hercegovine niko ne može umaći bez odgovarajuće kazne” kratko se izjasnio Salihović.