Protiveći se svakom obliku revizije u sudstvu ili radu javne uprave, Republika Srpska ukinula je danas Glavnu službu revizora. Narodna skupština RS usvojila je ovu odluku natpolovičnom većinom glasova koalicije SNSD-DNS-SP, uz još dva glasa poslanika koji su nekad bili opozicija, a danas više nisu. Ovu odluku nisu podržali poslanici opozicije, predvođeni Vukotom Govedaricom i Draganom Čavićem, zbog čega ih je predsjednik Republike Milorad Dodik još jednom nazvao izdajnicima.

Kako se navodi u odluci, Republika Srpska strogo je protiv bilo kakve revizije, tako da je odlučila ukinuti sve poslove revizije – ekonomije, privrede, građevinarstva, urbanizma, rada javne uprave, javne potrošnje, javnog finansiranja, a posebno troškova i budžeta Kabineta Predsjednika.

Govedarica je za Šatro.info rekao da je ovo pokušaj Milorada Dodika i SNSD-a da zataška sve krađe i malverzacije, kriminalne i koruptivne radnje kojima su oštetili građane Republike Srpske i njen budžet za nekoliko milijardi maraka. “Ovime se želi nastaviti svaki trend nelegalnog javnog upravljanja i nezakonitog poslovanja institucija Republike Srpske”, rekao je Govedarica.

S ovom ocjenom saglasan je i Dragan Čavić, smatrajući da je ovo način da se izgubi svaki trag poslovanja javnih institucija, i da se prikriju svi gubici i sve malverzacije.

Predsjednik Dodik pozvao je Govedaricu i SDS da se konačno okrenu pravom putu očuvanja Republike Srske, i da prestanu sa svojom izdajničkom probosanskom, proevropskom i promeđunarodnom politikom. “Vrijeme je da SDS shvati zašto je osnovan, da se vrati svojim korjenima, i da svi zajedno, sretno, složno i saborno vodimo Republiku Srpsku. Ovo je udar na institucije sistema, i znaju da ćemo ga mi uvijek preživjeti – jer nemaju oni dovoljno glasova da sve zeznu”, rekao je predsjednik Dodik.