Javno priznanje Agencije za identifikaciona dokumenta (IDDEE-e) da bi od od 21. marta izdavanje pasoša moglo doći u pitanje izazvalo je oštre reakcije i izazvalo ljutnju građana. Reagovali su i zvaničnici Republike Srpske, pa će Narodna skupština krajem mjeseca hitno da raspravlja pasošku krizu. Pred njima će se tada naći prijedlog Vlade Republike Srpske da se iz zaliha izvade i validuju stari pasoši RS i RS Krajine iz perioda 1992-1995.

“Ovo je dokaz da shvatamo probleme u kojima je BiH i da smo odlučni da reagujemo i pomognemo. Mi nemamo ništa protiv Bosne i Hercegovine, mi samo volimo RS a BiH poštujemo. Sada izražavamo to poštovanje i pokazujemo da nemamo nikakve skrivene planove, niti da želimo učiniti BiH nešto nažao”, saopštili su iz Vlade RS.

Ukoliko poslanici usvoje ovaj prijedlog, građani BiH imaće priliku da od 21. marta do zaključenja ugovora sa novim dobavljačem dobiju na korištenje pasoš Republike Srpske ili Republike Srpske Krajine.

O ovome se još uvijek nije oglasio niko iz bosanskohercegovačke političke scene, jer do njih – kako kažu – informacije s druge strane entitetske konekcije slabo dolaze. Međutim, oglasila se međunarodna zajednica, preko Ureda visokog predstavnika, saopštavajući da ovo još uvijek nije dovoljna kriza da bi intervenisali na bilo koji način, ali da ih brine kako će se čitava stvar riješiti.