U Gradskoj upravi Banjaluke nastala je velika pometnja kada su juče dobili pismo iz Republičkog pedagoškog zavoda RS u kome se navodi da Banjaluka mora prilagoditi izgled grada udžbenicima iz istorije. Pismo je stiglo u vrijeme pripreme novog Urbanističkog plana, kao instrukcija Republičkog pedagoškog zavoda Gradu.

Od izvora iz Odjeljenja za prostorno uređenje nezvanično saznajemo da je RPZ zatražio od Grada da ponudi novo urbanističko rješenje Trga palih boraca (kod Hotela Bosna), na kome se nalaze biste narodnih heroja iz Drugog svjetskog rata. Prema instrukciji RPZ, na tom Trgu treba da se nalaze biste heroja iz odbrambeno-otadžbinskog rata 1992-1995, koji se i vodio zbog očuvanja Republike Srpske.

„Mi smo u šoku. Takva rekonstrukcija trga mogla bi nas koštati nekoliko desetina miliona maraka, a mi taj novac nemamo. To će biti teško ispuniti. Doduše, mi jesmo svjesni bitnosti svoje uloge, ali ovo je i za nas previše. Vidjećemo šta će se desiti“, rekao je naš izvor iz Gradske uprave

Međutim, iz RPZ su saopštili da neće odustati od ovog zahtjeva, i da imaju jasne argumente zbog čega su taj zahtjev i uputili.

„Banjaluka kao administrativni centar Republike Srpske mora svoj izgled prilagoditi zvaničnoj istoriji Republike Srpske, a posebno kada je riječ o memorijalima, trgovima, izgledima i nazivima ulica.  U suprotnom, ovakva neusaglašenost izgleda grada sa njegovom istorijom može biti kontraproduktivna, i veoma štetna po obrazovanje djece“, saopštiili su iz RPZ

Dodali su i da su spremni da se obrate i višim instancama ukoliko Grad na njihov zahtjev ne odgovori pozitivno. Nezvanično saznajemo da će se oko ovog pitanja razgovarati i sljedeće sedmice, na informativnom razgovoru gradonačelnika i direktora RPZ sa Predsjednikom RS.