U posljednje vrijeme svjedoci smo nemilih događaja u Makedoniji, strani plaćenici i domaći izdajnici potkopavaju vjekovne tekovine ove kolijevke civilizacija i ne daju velikom Aleksandru, pardon velikom vođi Gruevskom da sjedne na svoju krvno predanu poziciju, zavlada u potpunosti i konačno realizuje projekat Skopje 2024 koji bi revitalizirao makedonsku nacionalnu svijest i donio radost i blagostanje.

To ne smeta liderima u regiji, međutim ono što smeta, jeste neriješena situacija u kojoj ovi nisu najsigurniji kako da se ponašaju.

Ovim povodom, pitali smo lidere iz regije za komentar, brige, stremljenja, želje i pozdrave o ovoj situaciji.

Trenutni Premijer, a budući Predsjednik Republike Srbije je zabrinuto izjavio: “Žao mi je što naše komšije imaju problema. Mislim ove komšije. Za Albance i Albance na Kosovu nije. Za Bošnjake i Hrvate isto nije. U biti, žao mi je za Makedonce. No, Srbiji od ove krize prijeti veliki potop. Jer, ako ja na pobijedim na izborima, a Albanci uzmu to Makedonije što planiraju, Srbija će da doživi katastrofu svjetskih razmjera, a mogla bi i da nestane u potpunosti”.

Tomislav Nikolić, trenutni Predsjednik i priznati aktivista za Kosovo i Metohiju je rekao da je on, i naravno njegovi sinovi, spreman ići u rat protiv Albanaca, pa ma gdje to bilo. Njegovi sinovi se ipak, kao ni prošli put nisu oglasili.

Milorad Dodik, Predsjednik Republike Srpske je dodao: “Albanci u Makedoniji imaju svoju teritoriju utemeljenu Dejtonom i niko im to ne smije osporavati. Naime, smatram da bi se trebao raspisati neki referendum da se to riješi”.

Član Predsjedništva BiH, Bakir Izetbegović je pričao nešto o vezi sa Turskom i tome kako bi sve u Makedoniji bilo drugačije da je on na vlasti, ali ga niko nije razumio. Novinari su ga samo pitali što prije svakog odgovora na novinarska pitanja govori “Senade”.

Dragan Čović je poručio da je Makedonija domovima Albanaca i da oni trebaju tamo da žive, ali da svakako treba da rade na njenom raspadu i potkopavaju sve moguće korake da doprinesu nestabilnosti i poboljšanju svoje pozicije, a slabljenju pozicija drugih ljudi.

Predsjednica Hrvatske, Kolinda Grabar Kitarović je izrazila svoje negodovanje riječima: “Šta su ti Albanci u Makedoniji. Većinom muslimani. Eto, opet taj islamski ekstremizam na djelu. Šta ja govorim tamo po Briselu već godinama. Ima ga u Bosni, a eto sad i u Makedoniji.

Na pitanje u podizanju ustaškog ekstremizma u Hrvatskoj, nije ništa rekla jer, kako saznajemo iz njenog kabineta, to je na rasporedu 2036. godine, ukoliko do tad bude imala mandat.

Valentin Inzko je izrazio zabrinutost, a razmišlja i o oštroj osudi.