Prosijecanjem šume i šikare na lokalitetu Dubrave u trebinjskoj regiji Zupci otpočela je prva faza priprema za zvaničnu pripremu izgradnje trebinjskog aerodroma. Ovog posla uhvatio se, nakon dugogodišnjeg zagovaranja vladike Grigorija, poznati srpski poslovnjak Rodoljub Drašković.

Prema Draškoviću, aerodrom u Trebinju trebao bi biti gotov već 2064. godine, kada se očekuje i zvanična testna faza pred prvo polijetanje aviona, za koju su pravo prenosa već otkupili britanski BBC, javni servis France 4 i Russia Today. Drašković kaže da su kontaktirali RTRS i da joj uvijek čekaju odgovor, te dodaje da još uvijek ne treba praviti medijsku pompu.

Trebinjski aerodrom ispunjavaće, prema Draškovićevim riječima, sve potrebne tehničke preduslove za normalan rad, a opremljenošću, konekcijom i frekventnošću letova mogao bi nadmašiti i mnogo veće u regionu.

„Iz Trebinja će se – Bože zdravlja – moći letjeti u čitav svijet. Od Čikaga, do Najrobija. S te strane, on će biti sjecište i putničkog saobraćaja, i prevoza robe, što je velika šansa da se za ovu regiju čuje u svijetu i da počnu dolaziti strani investitori“, rekao je Drašković

Još uvijek nije otkriveno koliko će hala, terminala i gejtova imati ovaj aerodrom, ali smo saznali da će u njegovom sklopu biti hoteli, restorani i trgovinski centri, koji će putnicima omogućiti bezbrižan boravak na aerodromu.

U Eparhiji zahumsko-hercegovačkoj i primorskoj ne kriju radost što je njihovo dugogodišnje lobiranje konačno urodilo plodom, te otkrivaju da su i oni već u procesu priprema za izgradnju aerodroma.

„Uz Božju pomoć, mi smo već počeli sa pripremama za izgradnju aerodroma, i trenutno smo došli do izrade velikog pravoslavnog petogodišnjeg kalendara 2064-2069. On će nam kasnije pomoći da odredimo posni meni, obroke i okrepljenje za putnike“, rekli su u Eparhiji

Aerodrom će biti u potpunosti izgrađen uz pomoć današnje najmodernije tehnologije, a izvođači radova se nadaju da današnja tehnologija za 50 godina ipak neće biti zastarjela.