Od potpisivanja odluke o likvidaciji preduzeća, pa do brisanja preduzeća iz Registra privrednih subjekata od sada biste mogli čekati samo pet godina. Odluka je ovo vlasti kako bi se ubrzali procesi likvidacije neaktivnih i subjekata u stečaju, te kako bi se omogućila lakša evidencija privrednih i drugih subjekata.

‘’Odlučili smo se olakšati svima koji žele zatvoriti svoju firmu tako što smo vrijeme zatvaranja smanjili na samo pet godina. Dakle, nekoliko pojavljivanja na sudu, čekanje na finalni poziv, desetine papira i to je sve. Firma je dok trepneš, rodiš i upišeš dijete u školu zatvorena.’’ kažu naši sagovornici iz Općinskog suda u Sarajevu.

‘’Kao firma bili ste dužni nama donositi svake godine finalni izvještaj. Ako se želite zatvoriti, opet nam morate donijete sve te izvještaje u zadnjih pet godina vašeg poslovanja, koje mi svakako imamo, al’ eto da ima nešto da se radi, barem neka procedura da se ispoštuje, ne mora bit logična. I onda mi donesemo odluku da ste izmirili sve obveze prema poreskoj upravi i možete gasit firmu. Sad smo mi pritisnuti da to radimo u samo pet godina, ali sve za naše građane, tako će nam svima biti lakše.’’ kažu iz Poreske Uprave.

Cijene gašenja firme neće prelaziti 5000 KM ukupnih troškova, što je također dodatna olakšica koja stupa na snagu zajedno s novim Zakon o privrednim subjektima.