Priča o BH Airlinesu, bosanskohercegovačkoj avio kompaniji je uvrštena u Izbor moderne grčke tragedije za 2017. godinu.

Institut za kontinuirano obrazovanje pri Univerzitetu u Cambridgeu je izdao Izbor moderne grčke drame 2017. U ovoj publikaciji se nalaze radovi pisaca koji se bave stvaranjem grčkih drama, ali u modernom svijetu.

Grupa autora, Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, će dobiti i prigodnu nagradu, a to je zlatno vješalo koju dobijaju svi koji budu odabrani da uđu u ovu knjigu.

“Mi smo ponosni. Ovo je veliki uspjeh za Bosnu i Hercegovinu, a prije svega Federaciju BiH. Naći se u jednoj tako stručno odabranoj knjizi klasične literature je za poželjeti i nama je čast da smo mi tome najviše doprinijeli i ispričali ovu tužnu priču od početka do kraja”, rekao je Premijer Federacije BiH Fadil Novalić.

Kako je rekla Dr Jenny Bavidge akademska direktorica i profesorica filozofije sa Univerziteta Cambridge, odavno nije vidjela moderniju tragediju, iz modernije zemlje, a koja svim svojstvima podsjeća na one nekadašnje grčke.

“Cijela radnja ove drame je fascinantna i tako dobro razrađena. Od samih početaka i ratne prošlosti, do lošeg vladanja i previranja između moćnih ljudi do malih ljudi, a onda i cijele simbolike leta koju ona predstavlja u grčkoj literaturi. Na kraju i ta ekranizacija tog raspada i posljednjeg aviona koji je stajao godinama kao spomenik svojoj tragediji. Jednostavno fascinantno”, rekla je Bavidge.

Kako saznajemo, već iduće godine bi Bosna i Hercegovina mogla aplicirati sa tragedijom ZOI 84 autora Nedžada Ajnadžića.