Široki Brijeg našao se u kolektivnoj ”nesjećici” iliti zaboravu kada je mladić M.S. (17) pronađen sa teškim ozljedama glave u dvorištu kuće poznanika iz škole, navodno uzrokovanim padom gola na mladića. Na rođendanskoj zabavi na kojoj se sve zbilo i na kojoj je prisustvovalo desetine ljudi desila se kolektivna amnezija, navodno uzrokovana strahom od lokalnih tajkuna i njihove djece, koja su, šuška se, bila uključena u brutalno premlaćivanje mladića.

Široki Brijeg kao ni BiH odavno se ne sjeća ovakve kolektivne amnezije. Psiholozi kažu kako su ovakve stvari moguće u državama poput BiH gdje matere i ćaće odgajaju po principu ”šta se miješaš”. Poseban fenomen je i Zapadno-hercegovački kanton gdje se kolektivne amnezije često dešavaju ako su u slučajeve nasilja uključeni samo i isključivo Hrvati, posebice kao vršitelji nasilja.

Mladić M.S. također se ne sjeća noći u kojoj mu je stativa od gola zadala frakturu lubanje, ogrebotine i posjekotine na više mjesta, potres mozga i mnoga druga oštećenja. ”Treniram karate već godinama i nikad se niko nije borio kao ova stativa.” kaže M.S.

Policija naravno ne može da reaguje već skoro dva mjeseca jer stativa od gola ne podliježe zakonima, kako kaznenim, tako ni krivičnim. Dodatna istraga se ne može pokrenuti jer.. ustvari pojma nemamo zašto policija ne može da pokrene dodatnu istragu oko nečega što bi se mogao tretirati kao pokušaj ubistva ako se ispostavi da je dječaka ipak pretukla osoba, a ne stativa od gola koja je trenirala boks pod velikim Muhamedom Alijem.

Mladić M.S. također ističe kako bi volio da su ga u Širokom pretukli Bošnjaci, a ne Hrvati jer vjeruje da bi onda policija mnogo brže reagovala. ”Nasilje u Širokom nije nasilje ako ga vrše Hrvati između sebe. Zato mislim da bi bilo bolje da su me prebili muslimani, pa da se svi skupa možemo boriti protiv sve prisutnije majorizacije Hrvata. Da su bogdo bili muslimani, do sad bi se sve riješilo.”

Nažalost, ipak se sumnja da su dječaka prebili Hrvati iz Širokog, navodno djeca lokalnih moćnika, što će dodatno otežati proces i istragu jer su Hrvati poznati kao miroljubiv narod koji nikad nikome nije naudio i takvu sliku ne treba narušavati.