Predsjedavajući Predsjednišva BiH Dragan Čović uputio je  dopis vrhovnom stožeru SDA da predsjednik Stranke demokratske akcije ima mjesec dana da se preimenuje u Alija u protivnom će vodeća desničarska stranka morati platiti kaznu od 2 miliona babinih topsova.

Naime, odluka je donesena u vidu kazne  na osnovu  nedavnih zahtjeva čimbenika SDA da promijene 355 naziva institucija i ulica u Alija Izetbegović.

Nakon što su pokušali da promijene Donji Vakuf u Alija, morao sam reagirati. Bosni i Hercegovini pogotovo sada ne trebaju nove tenzije, a bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović uporno pokušava da nas vrati u prošlost. Dobio sam informaciju od Sigurnosno-obavještajne agencije Hrvatske da Bakir planira stranačko okupljanje Alija na Bjelašnici na kojem će prikupljati potpise za preimenovanje BiH u Alija na osnovu toga sam i napisao ovu kaznu.”, izjavio je za Šatro info, Dragan Čović.

Iz kabineta Predsjedavajućeg Predsjedništva BiH su istakli da ukoliko Izetbegović ne bude sarađivao, oni će biti primorani da ga pošalju u ćošak, te će u tom slučaju supruga bošnjačkog predstavnika Sebija Izetbegović morati promijeniti ime u Alija.