Predsjedništvo Bosne i Hercegovine donijelo je odluku o nabavci tri motorna vozila vrste “Monster truck”, zbog potencijalne ugrožene sigurnosti Bakira Izetbegovića, Mladena Ivanića I Dragana Čovića, navode iz Predsjedništva.

Za nabavku motornih vozila predsjedništvo je zadužilo Ministarstvo sigurnosti BiH, koje će vozila naručiti od kompanije “FAP” po cijeni od 100.000 KM po vozilu. Sve dodatne instalacije članovi predsjedništva će morati platiti sami, javili su iz Ministarstva.

“Sigurnost nam je ugrožena. Po prvi puta sva trojica smo jednoglasno odlučili da se moramo zaštiti bez obzira na cijenu. Javnost mora shvatiti da mi većinu svog vremena provodimo u autima, koja su po mojoj procjeni, strašno nesigurna. Ne možemo nastaviti obilaziti predizborne skupove i mjesta žalosti ukoliko nismo životno osigurani”, izjavio je hrvatski član predsjedništva Dragan Čović.

“Znači ovo je skroman način da se barem na neki način zaštitimo od različitih potencijalnih napadača. Mislim da su ova vozila odlična ne samo zbog svoje veličine, nego i zbog toga što više nećemo morati biti stalno u pratnji policijskih vozila. Nimalo nije lijep osjećaj stalno biti u pratnji, sada ćemo barem na trenutak moći osjećati se kao i drugi građani”, kazao je Bakir Izetbegović.

Mladen Ivanić se nije odazvao o pitanju nove nabavke, zbog službene partije mice sa Miloradom Dodikom.