Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine, jednoglasno su donijeli odluku o izdvajanju novčane pomoći za zapošljavanje novih radnika na obradama radnih viza za građane naše zemlje.

Naime, sva tri člana Predsjedništva BiH su već nekolicinu puta čuli, ali i pročitali u medijima da Njemačka ambasada u Sarajevu ima problema sa manjkom zaposlenih, jer ne mogu da obrade dovoljno zahtjeva za vize koliko ih u posljednje vrijeme stiže.

Predsjedništvo je odlučilo da priskoči u pomoć prijateljskoj zemlji ali i ambasadi, te je tako iz svojih budžeta za donacije kojima pojedinačno raspolaže svaki od članova Predsjedništva odlučilo da dadne donacije za nove radnike, i to svaki ponaosob.

“Pročitali smo, a i čuli da Ambasadi fali radnika, jer ne mogu da obrade sve zahtjeve. Tako da smo na posljednjoj sjednici odlučili da odmah, svaki od nas alocira iz svog budžeta po 10.000 maraka što je dovoljno za jednog radnika na minimalnu platu. Ne moraju to sada biti neki stručnjaci. Imamo dovoljno bivših izbjeglica koje govore njemački, tako da ni ta edukacija nije pod moranje”, rekao je Bakir Izetbegović.

Mladen Ivanić, Član Predsjedništva iz reda Srpskog naroda je dodao: “Ovo je bila super inicijativa Bakira Izetbegovića koji je obećavao neka radna mjesta u predizbornoj kampanji, pa mu sad treba da nekako to ispuni. To nije loše ni za Srbe, nek idu malo nek vide svijeta. Naravno, zamjeramo što nema ispostava ambasade u Banjoj Luci kao što je nekad bila, ali definitivno ćemo raditi i na tome.”

Dragan Čović se osvrnuo na prošlost, ali i budućnost rekavši: “Evo da i mi nekad pomognemo EU, da vida da nije slučaj da mi samo tražimo donacije. Mi Hrvati iako majorizirani, želimo pomoći naše prijatelje iz EU, jer mi svakodnevno radimo na promicanju evropskih vrijednosti kako u Bosni i Hercegovini tako i u Herceg Bosni”.