Prema analizama stručnjaka bh. političari su već sada u punom jeku kampanje za izbore 2018., 2020. i 2022. godine, za šta je vjerni pokazatelj ponovna popularizacija tema etničke diskriminacije i zapostavljanje ekonomskih reformi na svim nivoima vlasti. Također, asfaltiraju se i putevi.

Da samo najvrjedniji kampanjci uspijevaju decenijama ostajati na vlasti dokazali su i bh. političari u predizbornoj 2017. godini. Punih 17 mjeseci pred sledeće izbore, predizborne kampanje već su u punom toku, a velike vođe političkih opcija ističu da je tajna uspjeha – dugoročno planiranje.

“Mi uvijek igramo na dugu igru. U javnom nastupu u svakom datom trenutku lobiramo za bar dva ciklusa izbora unaprijed. Od ovog trenutka već želim da vidim angažman za izbore 2018., 2020. i 2022.!” rekao je, na primjer Dodik na zadnjoj generalnoj skupštini Saveza nezavisnih socijaldemokrata.

SNSD, oba HDZ-a, i SBB već su izdizajnirali postere i smislili slogane za dolazeće kampanje, dok će boje i dizajnovi SDA i SDS predstaviti tek na Sajmu politikantstva u sarajevskoj Zetri ove jeseni. Procjenjuje se da sve ove stranke imaju širok krug kandidata za punjenje listi na lokalnim izborima, ali da će glavne kandidature ipak preostati u rukama nekoliko izabranih.

Situacija je ovakva već godinama, tvrdi Šatro info politički analitičar prof. dr. Risto Prelivoda: “Ne iznenađuju me uopšte ove statistike, manju spremnost ne bih od naših voždova ni očekivao. Već danas se razgovara o pitanjima koja će biti bitna i za tri ili pet godina, a to su prije svega vitalni nacionalni interesi i asfaltiranje puteva. Narod voli ono na šta je navikao.”